Musici

De leden van Donnacorda Strijkwkartet zijn Eva Vermeeren (viool 1), Herlinde Verjans (viool 2), Hà thi Ngoc Phung (altviool) en Herlinde Verheyden (Cello)

 

Biografie Eva Vermeeren (viool 1)160629_donnacorda_extra__7

Eva startte haar muzikale carrière aan de Muziekacademie in haar geboortestad Turnhout. Nadien studeerde ze verder aan de Rijksmuziek-academie van Antwerpen waar ze haar Gouden Medaille behaalde. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde Eva haar ‘Eerste Prijs Viool’ en ‘Kamermuziek’ met grote onderscheiding bij Déjan Mijajev. Ze vervolgde haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar ze haar Meester Diploma viool bij Philippe Hirshorn.

 

Na haar studies in België perfectioneerde Eva zich in het buitenland en behaalde in 1999 een ‘Performance Diploma’ viool aan het ‘Peabody Conservatory’ of The John Hopkins University in Baltimore (USA) bij Violaine Melançon (leerling van Galamian). In de Verenigde Staten trad Eva op als soliste, in duo met pianist Jésus Gomez, als lid van het kamerorkest van Philadelphia ’Concerto Soloist’s’(Curtis institute), de opera company ‘Academy of Vocal Arts’ en het strijkkwartet Elixir (Philadelphia).

Ze concerteerde reeds op verschillende internationale festivals zoals het bekende ‘Princeton Opera Festival’ in New Jersey en kamermuziekfestivals in Vermont (USA), Santander en Lausanne. Ze volgde daarnaast ook masterclasses bij grote persoonlijk- heden zoals H. Krebbers, C. Serban, B. Kaplan, P. Vernikov, M. Lubotsky, C. Romano, E. Kawaguti, A. Leon Ara, U. Gorniak, C. Maycomber and M. Fatkulin.

Sinds haar terugkeer naar België in 2000 speelde Eva in orkesten als de Filharmonie van Antwerpen, Vlaams Radio orkest, Nationaal orkest , Vlaamse opera en als vast lid in het kamerorkest “de Beethoven Academie”. Maar ze bleef vooral actief in de kamermuziek. Zo werd zij in 2000 medeoprichster en dirigente van het amateur strijkorkest de Turnhoutse Snaar, violiste van het “duo amabile” met pianist Kim van den Brempt (concerten in Duitsland, Frankrijk, België waaronder een life-optreden voor Radio-Klara, Koningin Fabiola en Cd-opname Amabile) en tweede violiste van het Kryptos strijkkwartet (ze concerteerden voor het Festival van Vlaanderen, Radio Klara in het Paleis, Kuhmo kamermuziek Festival in Finland en behaalde de semi-Finale op de Shostakovitch strijkkwartet Competitie te Moskou). Met dit kwartet nam ze deel aan masterclasses van het Alban Berg kwartet, het Keller kwartet, G. Kurtàg en het Danel kwartet.

Vanaf 2005 werd Eva Eerst viool in het Kirke strijkkwartet (Concertreeks in Culturele centra en apéritiefconcerten met het programma Jacht en Verleiding, tourneé met Les Ballets C de la B van Alain Platel met productie Import/Export olv choreograaf Koen Augustijnen in samenwerking met contra tenor Steve Dujardin(2006-2008), opname live CD voor Les Ballets C de la B (2007), live op Radio 1 (programma het Salon en eindejaarsshow 2006 en 2007), Met het Kirke kwartet studeerde ze ook aan het Orpheus Instituut en de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Datzelfde jaar richtte Eva ook het vrouwlijk strijkorkest ‘Donnacorda’ op. Waaruit in 2008 het Donnacorda Strijkkwartet ontstond. Met Donnacorda treed Eva tot op de dag van vandaag op reeds op in verschillende Culturele Centra’s over gans België en de EU.

In de zomer van 2014 traden zij op in de bekende Kathedraal van Poitiers op het festival van Poitou en aansluitend traden zij op te Wengen in Zwitserland in octet met het befaamde Prazak Strijkkwartet op de “Menselssohn Musikwoche”. In November 2014 nam Donnacorda ook een Cd op “The American” in de Singel te Antwerpen. Deze Cd is tegenwoordig regelmatig te beluisteren op Radio Klara.

Naast de klassieke muziekwereld vertoefde Eva ook in het popmilieu als violiste en backingvocal bij de groep ’Les Talons Gitans’ tot 2007 en werkte met bekende artiesten voor concerten en of cd-opnames als Björk, Toots Tielemans, Kenny Werner, Ozark Henry, Kanye West, Deus, Axelle Red (met orkest); Scala, Zornik, Soulbob, Mira, Gijsman, Pieter Embrechts, filmmuziek ex-drummer, filmmuziek van Brian Clifton (droomtijd ea) (solo en met kwartet).

Eva geeft ook sinds 2010 les viool op de Kunsthumaniora te Turnhout en is violiste in het Tirzah-Quartet (muziek van John Zorn)

 

Biografie Herlinde Verjans (viool 2)160629_donnacorda_extra__6

Herlinde Verjans kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste vioollessen van Marleen Dupont. In 2010 studeerde ze met grootste onderscheiding af aan de Academie van Bornem als leerlinge van Jenny Spanoghe. Bij haar studeerde ze vervolgens twee jaar aan het Fontys Conservatorium van Tilburg. Sinds 2012 vervolgt ze haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Tatiana Samouil.

In 2010 won Linde een eerste prijs in de nationale Dexia Classics wedstrijd.

Ze volgde masterclasses in binnen- en buitenland bij o.m. Liviu Prunaru (concertmeester van het Koninklijk Concertgebouw Orkest), Dan Zhu (finalist van de KEW 2005), Donald Weilerstein (professor aan The Juilliard School of Music, New York) en Tanja Becker-Bender (professor aan de Hochschule für Musik und Theater, Hamburg).

Linde maakt deel uit van het Bartolotti Trio, een jong pianotrio dat in 2014 in Den Bosch met de Toonzaal Talent Prijs beloond werd.

Vier jaar lang maakte zij deel uit van het Brant Quartet, dat gecoacht werd door leden van het Quatuor Danel. Met het Jerevan Trio, een trio bestaande uit klarinet, viool en piano speelde ze verschillende concerten in Athene en Thessaloniki als vervolg op hun deelname aan het Nederlandse Prinses Christina Concours.

Acht jaar lang speelde Linde in het LOJM (Limburgs Orkest van Jeugd en Muziek), waar ze een jaar concertmeester was. In de zomer van 2013 was ze aanvoerder bij het Chamber Orchestra van het NJO (Nationaal Jeugd Orkest). Een jaar later, in 2014, ging ze mee op tournée met het EUYO (European Union Youth Orchestra). Onlangs won ze een stageplek bij het orkest van Opera/Ballet Vlaanderen en mocht ze concertmeester zijn bij het symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen.

 

Biografie thi Ngoc Phung Hà (Altviool)160629_donnacorda_extra__4

 Hà thi Ngoc Phung (°1988) begon op negenjarige leeftijd haar muzikale studies aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen bij Frans Vos waar ze in 2006 bij haar einddiploma een stadsmedaille en de prijs “Luthier Goyvaerts” kreeg. Ze zette haar studies verder aan het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde haar Master in de Muziek bij Marc Tooten in 2012. Gedurende die jaren volgde ze ook barokaltviool bij Makoto Akatsu en nam ze masterclasses bij onder meer Yves Cortvrint, Midori Seiler en Justus Grimm. In 2013 behaalde Ngoc Phung de Master in de Kamermuziek bij Wim De Moor.

Reeds enkele jaren is Ngoc Phung vast lid van Collegium Frascati en Frascati Symphonic en sinds 2013 treedt ze op als vaste vervanger in Brussels Philharmonic. Daarnaast werkt ze als freelance altvioliste in verschillende orkesten als Casco Philharmonic, Kamerorkest voor Vlaanderen en de Zomeropera. In het voorjaar van 2014 werd ze lid van het Donnacorda strijkkwartet.

Ze is tevens ook actief als pedagoge in het privé-atelier “I Violini” waar ze viool, initiatie viool en algemene muziek-initiatie geeft

 

Herlinde Verheyden (cello)160629_donnacorda_extra__3

Herlinde Verheyden begon haar cellostudie op elfjarige leeftijd bij Viviane Spanoghe en studeerde verder bij Peter Devos aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven.

In 1998 werd ze laureate van Axion Classics, de nationale wedstrijd voor muziek en woord van Dexia.

Ze zette haar studies verder aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen waar ze les kreeg van Mirel Iancovivi en France Springuel. Daarnaast volgde ze verscheidene masterclasses in binnen- en buitenland bij o.a. Marie Hallynck, Didier Poskin, Alexander Ivashkin, Tilmann Wick, Gavriel Lipkind, Vladimir Perlin,…

Momenteel studeert ze barokcello bij Bernard Woltèche.

Ze was vervanger bij de Filharmonie en speelde freelance bij het Hermes-ensemble, I Musici Fiamminghi, Il Novecento,… Als barokcelliste speelt ze in orkesten als Collegium Ad Mosam, Il Fondamento, Les Agrémens, het Antwerps Barokorkest,…

Herlinde is vooral actief op het vlak van kamermuziek: ze is celliste van het Donnacorda Strijkkwartet en het barokensemble aRoma en ze vormt een duo met pianiste Gill Masson.

Van november 2006 tot en met april 2008 tourde ze met haar strijkkwartet samen met contratenor Steve Dugardin, met de productie “Import Export” van Les Ballets C. de la B. door heel Europa, Canada, Rusland, en het Midden-Oosten.

Met dit kwartet studeerde ze aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Ze was gedurende twee jaar lerares cello aan de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs te Antwerpen. Als interimaris gaf ze les aan déKunsthumaniora te Antwerpen en de academies van Schoten, Merelbeke en Oudenaarde.

Herlinde werkte reeds samen met popartiesten als Marco Borsato, Born Crain, Buscemi, Diana Ross, Rod Stewart, Kanye West,…

Ze is celliste bij de popgroep “Monkeys and Mermaids Orchestra”.