Musici

De leden van Donnacorda Strijkwkartet zijn Eva Vermeeren (viool 1), Katrien De Bièvre  (viool 2), Liesbeth De Lombaert (altviool) en Hans Van Daele (Cello)

Biografie Eva Vermeeren (viool 1)Eva foto 2017

Eva startte haar muzikale carrière aan de Muziekacademie in haar geboortestad Turnhout. Nadien studeerde ze verder aan de Rijksmuziek-academie van Antwerpen en vervolmaakte zich aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Déjan Mijajev en het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Philippe Hirshorn.

Na haar studies in België behaalde Eva een ‘Performance Diploma’ viool aan het ‘Peabody Conservatory’ of The John Hopkins University in Baltimore (USA) bij Violaine Melançon. In de Verenigde Staten trad Eva in duo met pianist Jésus Gomez, als lid van het kamerorkest van Philadelphia ’Concerto Soloist’s’(Curtis institute), de opera company ‘Academy of Vocal Arts’ en het strijkkwartet Elixir (Philadelphia).

Sinds haar terugkeer naar België in 2000 speelde Eva in orkesten als de Beethoven Academie, de Filharmonie van Antwerpen ea. Maar ze bleef vooral actief in de kamermuziek. Zo werd zij in 2000 medeoprichster en dirigente van het amateur strijkorkest de Turnhoutse Snaar, violiste van het “duo amabile” met pianist Kim van den Brempt en tweede violiste van het Kryptos strijkkwartet (ze behaalden de semi-Finale op de Shostakovitch strijkkwartet Competitie te Moskou). Met dit kwartet nam ze deel aan masterclasses van het Alban Berg kwartet, het Keller kwartet, Borodin kwartet, G. Kurtàg en het Danel kwartet.

Vanaf 2005 werd Eva Eerste viool in het Kirke strijkkwartet en nam deel aan een tourneé met Les Ballets C de la B van Alain Platel met productie Import/Export olv choreograaf Koen Augustijnen. Met het Kirke kwartet studeerde ze ook aan het Orpheus Instituut en de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Datzelfde jaar richtte Eva ook het vrouwlijk strijkorkest ‘Donnacorda’ op. Waaruit in 2008 het Donnacorda Strijkkwartet ontstond.

Naast de klassieke muziekwereld vertoefde Eva ook in het popmilieu als violiste en backingvocal bij de groep ’Les Talons Gitans’ tot 2007 en werkte met bekende artiesten voor concerten en of cd-opnames als Björk, Toots Tielemans, Kenny Werner, Ozark Henry, Kanye West, Deus, Rod Stewart, Axelle Red (met orkest); Scala, Zornik, Soulbob, Mira, Gijsman, Pieter Embrechts, filmmuziek ex-drummer, solo filmmuziek van Brian Clifton en Steve Willaert.(Solo en met kwartet)

Eva geeft ook sinds 2010 les viool op de Kunsthumaniora te Turnhout en is violiste in het Tirzah-Quartet (muziek van John Zorn)

Biografie Katrien De Bièvre (viool 2)

katrien de bièvre sepiaKatrien De Bièvre begon op 3-jarige leeftijd viool te spelen. Ze studeerde viool en kamermuziek aan het Lemmensinstituut en behaalde het Hoger Diploma aan het Conservatorium van Brussel bij Philip Hirshhorn en het diploma Uitvoerend Musicus aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij Keiko Wataya.

In het Europees Jeugdorkest en het Gustav Mahler Jugendorchester speelde ze olv Cl. Abbado, B. Haitink, I. Fischer, V. Ashkenazy, L. Slatkin en K. Sanderling. Als soliste speelde Katrien De Bièvre ook in de Bournemouth Symphony Hall, het Concertgebouw (Amsterdam), het Musikverein (Wenen), in Malta, Cyprus, Libanon en Syrië.

Gedurende vele jaren was ze lid van de kamerorkesten I Fiamminghi, de Beethoven Academie en het European Union Chamber Orchestra waarmee ze de wereld rond reisde. Sinds 2000 is Katrien zowel violiste als productieleider bij het muziektheatergezelschap Pantalone.

Biografie Liesbeth de Lombaert (Altviool)  Altviool-Liesbeth-De-Lombaert-300x199

Liesbeth De Lombaert studeerde aan het Brussels Conservatorium waar ze het Hoger Diploma voor Altviool en Kamermuziek behaalde. Ze was jarenlang verbonden aan verschillende klassieke ensembles zoals De Beethovenacademie, Prima La Musica, Het Kamerorkest Brugge, De Belgische Kamerfilharmonie.

Tegenwoordig verleent ze regelmatig haar muzikale diensten als free lance altviolist, zowel binnen het klassieke als binnen het popgenre, en is ze vast lid van het Wim Mertens ensemble, het Donnacorda stijkkwartet, de band van Jan De Wilde en coverband Triplets.

Aan de academies van Lede en Sint-Agatha-Berchem geeft ze (alt)viool- en ensembleles.

Hans Vandaele (cello)Hans Vandaele 2

Hans Vandaele vervolmaakte zijn muzikale studies aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Als free-lancer was hij verbonden aan klassieke orkesten zoals de Beethoven Academie, Brussels Philharmonic, Prima La Musica , Il Novecento…
Sinds 2009 is hij verbonden als cello aanvoerder van het Koninklijk Kamerorkest van Wallonie. Daarnaast is hij ook een veelgevraagd sessie-muzikant voor diverse Belgische groepen waar hij ook verscheidene tournées mee maakte zoals Hooverphonic, Clouseau, Natalia, Das Pop…